o nama

smederevo u pokretu

Udruženje građana Pokret Tvrđava

je osnovano u Smederevu, 4. marta 2018. godine. Osećajući neophodnost građanskog angažovanja i pritisnuti ogromnim problemima sa kojima se Smederevci i Smederevke susreću, rešili smo da osnujemo udruženje koje će biti kanal za artikulaciju potreba građana Smedereva i okoline.

 U dosadašnjem delovanju, Pokret Tvrđava je išao dvojakim kolosekom: sa jedne strane smo se odlučili za aktivističku borbu na ulici, kako bismo izvršili pritisak na nadležne da urade sve zarad interesa građana; sa druge strane, preduzeli smo niz pravnih radnji u institucionalnom pristupu problemima koji muče građane Smedereva. Oba pristupa su nam obezbedila stalnu prisutnost u lokalnim, nacionalnim, ali neretko i svetskim medijima, čime smo skrenuli pažnju na životne probleme sa kojima se susrećemo.
Oblasti delovanja koje su se prirodno nametnule u našem dosadašnjem aktivizmu su ekologija i borba protiv korupcije. Takođe, akcenat u narednom periodu će biti borba za prava radnika.
Pokret Tvrđava je organizovao do sada 2 protesta građana protiv zagađenja vazduha u Smederevu. Prvi u decembru 2018., kada smo zajedno sa meštanima Radinca blokirali put i prugu ispred smederevske železare, i drugi u avgustu 2020., kada smo blokirali smederevsku luku i izneli zahteve pred nadležne. Praktičan rezultat tih protesta je bilo pokretanje 2 merne stanice za kvalitet vazduha, u Radincu i na Carini, čime smo dobili kvalitetniji monitoring vazduha u Smederevu. Time smo nedvosmisleno dobili potvrdu da u gradu i okolini postoji opasno zagađenje vazduha.

Uz proteste, održali smo i dva performansa na gradskom trgu. Jedan pod nazivom “Bal pod maskama”, kada su naši aktivisti uz muziku šaljivo skrenuli pažnju domaće javnosti na problem zagađenja u Smederevu, i drugi pod nazivom “Minut do 12”, kojim smo ukazali na veliki problem sa transportom gasa kroz centar Smedereva.

Od edukativnih sadržaja, Pokret Tvrđava je organizovao tribinu na gradskom trgu: “Da li je ekologija politika?”, gde je pokrenuta ozbiljna debata između eminentnih učesnika.
Konačno, Pokret Tvrđava je preduzeo niz pravnih radnji u dosadašnjem delovanju. Izdvojićemo pritužbu Savetu Evrope povodom nezakonitih otkaza radnicima smederevske fabrike Kaizen; Prijave republičkim, pokrajinskim i lokalnim inspekcijama povodom zagađenja vazduha i vode u Smederevu; Pritužbu Međunarodnoj komisiji za zaštitu Dunava u Beču, povodom otrovnog brda šljake blizu korita Dunava, itd.
Plan u narednom periodu Pokreta Tvrđava je da značajno podignemo kapacitet naše organizacije, u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Takođe, da podignemo vidljivost i prepoznatljivost Pokreta Tvrđava, i da time značajno unapredimo uticajnost naše organizacije, što će posledično imati za cilj bolju zaštitu interesa građana Smedereva.

tvrdjava logo BELO

Dr Jovana Cvijića 18,
11300 Smederevo

Telefon:
+381621842091

e-mail:
pokrettvrdjava@gmail.com