You are currently viewing PRIJAVA NADLEŽNIM ORGANIMA ZBOG NESNOSNOG SMRADA KOJI SE ŠIRI SMEDEREVOM

PRIJAVA NADLEŽNIM ORGANIMA ZBOG NESNOSNOG SMRADA KOJI SE ŠIRI SMEDEREVOM

Nakon više desetina žalbi građana, aktivisti Pokreta Tvrđava su izašli na teren i utvrdili odakle dopire neprijatni miris koji danima guši Smederevce. Na licu mesta je zatečeno NN lice koje je cisternom rasprašivalo tečni materijal na državnoj parceli 477/1, koja pripada Ministarstvu poljoprivrede. Cela parcela, površine 71 hektar, je natopljena tim materijalom, koji ima oštar i neprijatan miris, nalik na životinjski izmet.

Iako je deo otpada čiji se smrad širi životinjskog porekla, imamo indicije da je smrad izazvan intenzivnom proizvodnjom u obližnjim fabrikama koje na ovaj način drže za taoce desetine hiljada ljudi u Smederevu koji se guše.

Zbog svega navedenog podneta je prijava Ministarstvu za zaštitu životne sredine kao i nadležnoj inspekciji Grada Smedereva kako bi utvrdili o kakvom se tačno otpadu radi, da li ga fabrike odlažu u skladu sa zakonom, i ključno – da bi se momentalno zaustavio nesnosni smrad koji se širi.

Stav Pokreta Tvrđava je da poljoprivreda treba da bude jedan od stubova razvoja Smedereva, posebno organska i održiva poljoprivredna proizvodnja, zato pozivaju nadležne inspekcije da što pre izađu na teren i utvrde šta je tačno uzrok smrada koji se danima širi gradom, “stajsko đubrivo ili tu ima i nekih industrijskih primesa.

Leave a Reply