You are currently viewing Saopštenje Pokreta Tvrđava zbog izbornih neregularnosti

Saopštenje Pokreta Tvrđava zbog izbornih neregularnosti

Nedavno završeni izborni proces u Srbiji i Smederevu je još jednom pokazao brojne manjkavosti – kupovinu glasova, funkcionersku kampanju, zloupotrebu javnih resursa, ’’bugarske vozove’’, manipulaciju biračkim spiskom, lažna prebivališta, medijsku neravnopravnost, i još mnogo nedostataka.

U Smederevu je paradigmatičan primer svega navedeno biračko mesto 25 u naselju Mali krivak, gde se unazad decenijama zna da se glasovi unapred kupuju, i da sloboda izbora doslovno ne postoji. Vladajuća SNS je ’’osvojila’’ 92%, a Srbija protiv nasilja 0,1%, jer se radi romskoj zajednici koja je ranjiva zbog socijalnog statusa, što režim beskrupulozno zloupotrebljava. Zbog ovog primera, ali i mnogih drugih iz Smedereva, održali smo sastanak sa stranim posmatračima OEBS-a, i dali im preporuke kako da se unapredi izborni proces u Smederevu. Konrketan predlog za Mali Krivak je da strani posmatrači budu od otvaranja do zatvaranja biračkog mesta prisutni na tom mestu. Radi se o skoro 2% ukupnog biračkog tela u Smederevu. Takođe, naše preporuke su išle u pravcu povećanja kontrole u seoskim sredinama gde su ustanovljene nepravilnosti, ali i traženja načina da se pre izbora spreči pritisak na zaposlene u javnom sektoru i prikupljanje sigurnih glasova.

Zbog svega navedenog, smatramo da izborni rezultati u nedelju ne odražavaju u potpunosti izbornu volju građana Smedereva, sa čim se slažu i organizacija CRTA kao domaći posmatrač, ali i umnogome OEBS u svom izveštaju o proteklim izborima. Čak i u ovakvom neslobodnom izbornom procesu, vladajuća SNS nije uspela da skupi više od 45% glasova na lokalnim izborima u Smederevu, što je manje od zbira glasova opozicionih lista – 47%, čime su građani iskazali jasno nezadovljstvo trenutnom gradskom vlašću u Smederevu.

Leave a Reply