You are currently viewing Svi moraju biti na istom zadatku po pitanju zaštite životne sredine

Svi moraju biti na istom zadatku po pitanju zaštite životne sredine

“Kako smo zatrpavani i koliko smo sami krivi” tema je, druge po redu, debate “Misli globalno, deluj lokalno-šta te sprečava?” koju organizuje Centar za razvoj lokalnih medija uz podršku Grada Požarevca. Debati su prisustvale ekološke organizacije, političke partije i zainteresovani pojedinci. Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije, Nikola Krstić ispred pokreta “Tvrđava”, Ana Berišić iz ekološkog udruženja “Sova”, Stefan Vukić iz “Prijatelji Čačalice” i Maja Kostić, potpredsednica gradskog odbora Stranke slobode i pravde.
Učesnici debate su se složili da su ulaganja države u zaštitu životne sredine nedovoljna, a da zabrinjava i to što vlast nije ni dovoljno fokusirana na rešavanje problema životne sredine.

Najveći doprinos u podizanju svesti građana i ukazivanju na probleme po ovom pitanju, daju pokreti i ekološke organizacije.

Ispred Nacionalne ekološke asocijacije, Milenko Jovanović je govoreći o neuslovnoj deponiji “Jeremijino polje” i čestim požarima, istakao koje su posledice po zdravlje građana. Milenko je rekao da se, u sadržaju deponije koji gori, osim građevinskog i komunalnog otpada, nalazi i opasni otpad, te sigurno požar uzrokuje emisije štetnih materija. Postoje specifične zagađujuće materije koje se ne mere standardno, a to su policiklistični vodonicNikola Krstić iz pokreta “Tvrđava” iz Smedereva, rekao je da ova organizacija najpre osvešćuje ljude, ali i vrši pritisak na vlast. Govoreći o zajedničkom delovanju i udruživanju, Krstić ističe da su upravo uz pomoć svih političkih stranaka i organizacija održali proteste i tako ukazali na problem zagađenja i štetnosti po zdravlje stanovništva. Glavni izvor zagađenja u Smederevu i okolini je kineska fabrika Hesteel, bivša Železara.
i, furan i dioksin.