You are currently viewing Tvrđava podnela dopunu krivične prijave protiv HBIS-A i petorice odgovornih direktora

Tvrđava podnela dopunu krivične prijave protiv HBIS-A i petorice odgovornih direktora

Nakon krivične prijave koju smo podneli u junu 2022. godine protiv kineske kompanije HBIS, Pokret Tvrđava i njeni pravni zastupnici su podneli Dopunu krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, zbog novih dokaza u vezi sa krivičnim delom Zagađenje životne sredine, za koje je zaprećena zatvorska kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora.

Sada smo dobili i odgovor Tužilaštva koji prenosimo u celosti:

”Tužilaštvo, sa naročitom hitnošću preduzima radnje u cilju prikupljanja i drugih dokaza potrebnih u cilju sprovođenja veštačenja na okolnosti zagađenja vazduha, kao i u cilju angažovanja organizacije koja bi takvo veštačenje sprovela u što kraćem roku, a kako bi se na osnovu rezultata obavljenog veštačenja mogao doneti zaključak o stepenu eventualnog zagađenja, izvorima zagađenja i o uticajima na život i zdravlje ljudi i uopšte na životnu sredinu. O rezultatima obavljenog veštačenja, kao i o odluci koju tužilaštvo nakon toga bude donelo, javnost će biti blagovremeno obaveštena. U dosadašnjem toku postupka tužilaštvo je uputilo više zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja različitim ustanovama”

Želimo da verujemo da će zamenik javnog tužioca u Smederevu, kome je dodeljen ovaj predmet, zaista hitno postupati u ovom predmetu, jer svakim novim mesecom nam je zdravlje sve ugroženije. Zagađenje mora da stane, to je jedino što tražimo i očekujemo. Ne tražimo zatvaranje fabrike, ili bilo šta drugo.

Petorica kineskih direktora koje teretimo moraju da po zakonu odgovaraju, zato što su ugrozili zdravlje građanima Smedereva. Isto kao što bi svako od nas odgovarao kada bi ugrozio zdravlje građana u Kini.