You are currently viewing Koordinator Tvrđave u poseti Stejt Departmentu

Koordinator Tvrđave u poseti Stejt Departmentu

Koordinator Pokreta Tvrđava Nikola Kolja Krstić je, u okviru programa Međunarodnih lidera (IVLP) imao je u Stejt departmentu sastanak sa ključnim ljudima koji se bave Zapadnim Balkanom. Vrlo iskren i otvoren razgovor. Predočeno je šta su glavni ekološki problemi Srbije, i podvučeno je da je naš glavni problem ipak nedostatak demokratije i slobode.

Takođe je na pređašnjim sastancima u Vašingtonu razgovarano o problemu sa zagađenjem koje proizvodne kineske kompanije u regionima Smedereva, Bora i Majdanpeka. Zagađenje ne poznaje granice, EU je pogođena tim zagađenjem i treba da deluje aktivnije. Takođe i o problemu sa litijumom. Jasno je da će on biti potreban, ali to ne sme da se desi po cenu narušavanja životne sredine Srbije, niti na način protivan želji građana Srbije.

Krstić je, takođe, u Vašingtonu imao sastanke sa predstavnicima Centra za američki progres, Atlanskim savetom, predstavnicima univerziteta, nevladinih organizacija i ekspertima u oblasti zaštite životne sredine. Pored Vašingtona, Krstić je posetio i San Dijego (Kalifornija), Majami (Florida) i Burlington (Vermont), gde je imao sastanke sa predstavnicima Američke agencije za zaštitu životne sredine, gradonačelnicima gradova, menadžerima kompanija, predstavnicima lokalnih univerziteta i predstavnicima lokalnih udruženja koje se bave zaštitom životne sredine.

Krstić je izabran u program Međunarodnih lidera zajedno sa još 12 predstavnika iz Evrope, među kojima je bilo državnih sekretara, zamenika gradonačelnika, menadžera luka, vodećih evropskih aktivista i novinara koji se bave zaštitom životne sredine i klimatskim promenama.

Leave a Reply