You are currently viewing OSNOVANA SMEDEREVSKA MREŽA ZA VAZDUH

OSNOVANA SMEDEREVSKA MREŽA ZA VAZDUH

Juče smo, zajedno sa kolegama aktivistima, nacionalnim ekspertima, lekarima i novinarima održali prvi sastanak smederevske Mreže za vazduh. Cilj ove neformalne grupe je da pruži rešenja i ideje za rešenje aerozagađenja, ali i da koordinira buduće zajedničke građanske akcije. Nažalost, mesta koja su bila namenjena predstavnicima Grada Smedereva su ostala prazna, jer su u isto vreme slavili kinesku novu godinu na trgu zajedno sa ambasadorkom Kine, što najbolje pokazuje odnos grada prema pitanju zaštite životne sredine.

Prisutnima se obratio i Antoan Avinjon iz Delegacije EU u Srbiji, koji je pružio podršku Mreži za vazduh i našem projektu Zeleni kombinat, ističući važnost angažovanja lokalnih inicijativa po ovom pitanju.

Predstavili smo i istraživanje o izvorima zagađenja vazduha u Smederevu, o kojem će biti više reči u narednom periodu, budući da će biti objavljena publikacija sa rezultatima i analizom.

Ovo je početak. Pozivamo i druga udruženja iz Smedereva da se priključe Mreži za vazduh, jer zajedno možemo mnogo više postići u borbi za naše zdravlje