You are currently viewing POKRET TVRĐAVA I MEŠTANI PODNELI KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV KINESKE ŽELEZARE

POKRET TVRĐAVA I MEŠTANI PODNELI KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV KINESKE ŽELEZARE

Nakon nebrojano pokušaja da sprečimo trovanje građana Smedereva, nakon protesta, blokada, molbi, žalbi, razgovora, odlučili smo se na korak koji je krajnja nužda – krivičnu prijavu protiv kompanije HBIS i njihovih direktora, koji su osumnjičeni da su izvršili KRIVIČNO DELO “Zagađenje životne sredine”, iz čl. 260 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Pravni tim Pokreta Tvrđava, na čelu sa advokatima Ninom Nicović i Petrom Učajevim, predao je javnom tužilaštvu u Smederevu krivičnu prijavu, uz zahtev da tužilac momentalno reaguje, jer je u pitanju zdravlje ljudi.

U ovoj borbi stojimo ujedinjeni sa meštanima Radinca, Vranova i Ralje. To su ljudi koji ne žele da ćute i trpe dok ih truju. Mi nismo protiv železare i želimo da ona radi, ali smo protiv kršenja zakona i trovanja građana Smedereva. Naš plan nije da oteramo kinesku kompaniju, već da je nateramo da uloži novac u filtere i tehnologiju, i da prestane da krši zakon.

Borba je podignuta na viši nivo, ali ne isključujemo i akcije na ulici. Pratite nas i podržite, posebno meštane, trebaće nam vaša podrška.

foto: Ivan Veselinović

Leave a Reply