You are currently viewing Tvrđava podnela novu krivičnu prijavu protiv HBIS-a

Tvrđava podnela novu krivičnu prijavu protiv HBIS-a

Tri meseca unazad naš pravni tim pokušava da dođe do informacija koje se tiču zdravlja građana Smedereva, a vezano za veliki incident koji se desio 30. marta 2023., kada se usled eksplozije podigla pečurka prašine iznad železare, u visini od 600 metara❗

Kompanija je priznala da se to desilo, ali iako smo podneli Republičkom ekološkom inspektoru momentalnu prijavu, tadašnje saopštenje HBIS-a i Ministarstva je bilo da je sve u redu i da nema posledica po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Nakon nekoliko pokušaja naših advokata da nam fabrika dostavi ključne informacije o stanju životne sredine u vezi ovog incidenta, fabrika nas je odbila. Zbog toga je Pokret Tvrđava podneo novu krivičnu prijavu zbog krivičnog dela Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine, za koje je zaprećena maksimalna kazna do jedne godine zatvora❗

Podsetićemo da smo još u junu 2022. podneli krivičnu prijavu protiv HBIS-a, zbog krivičnog dela Zagađenje životne sredine, i od tada postupak teče jako sporo, svedoci nisu saslušani, i sve svodi na beskonačno prikupljanje informacija od strane OJT u Smederevu.

Zahtevamo od tužilaštva da deluje momentalno, jer svaki naredni mesec odlaganja, znači i štetu za građane Smedereva, jer kineska kompanija krši zakon svakodnevno.

Leave a Reply